Bahan-Bahan utama: Satu ekor ikin patin (patin sangkar) (ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam) 2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus) 6 biji bawang kecil (ditumbuk halus) 20 biji cili api (ditumbuk halus) | 2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi) 1 biji timun cina (dipotong dadu) 2 ikat daun kesum 2 ikat bunga kantan sedikit asam keping 3 cawan air (ikut kepekatan) garam (ikut rasa) gula (kalau agak terlalu pedas) |
ikan dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan,kunyit hidup, bawang kecil dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan kedalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, letak atas api dan biar 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan, masukan bunga kantan, daun kesum dan timun cina tadi, sambil itu masukakn garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit.
sedap dimakan panas dengan nasi putih, amat menyelerakan, resepi mak koi ajor....Dap Erhhh....
JANGAN LUPA MASAK UNTUK BUAH HATI LAU DATANG RUMAH....